Aktuellt 2022

9/8 - Blommor, kyla och torka

Vilket dåligt år det varit som odlare här i västra Blekinge. Först en "sketakall" och torr vår sedan äntligen några dagars värme i midsommar och en högsommartopp i slutet av juli men fortfarande lika torrt.

Kylan försenade både pelargoner och fuchsior och tomater. Och trots torkan en mängd med spanska sniglar som gladerligen åt grönsaksodling och övrig frösättning av sommarblommor. MEN NU ÄNTLIGEN! Lite blommor som visar sig och jag hinner nog med att få lite gurkor i år oxå. Skam den som ger sig!

Det jag aldrig provat innan men absolut kommer att göra om är att frösätta dahlior. Dessa sitter i självattnande balkonglådor i söderläge på räcket till min källare. Allt för att hindra sniglar.

Sorten är "Opera Red" och det blir en salig blandning av röda nyanser. Det blev lite många i lådan... 6 stycken med en nuvarande höjd på 50cm. Nässelvatten och guldvatten är gratis och mumma för dem.

Nedan bild på några dahlior som även nu börjat blomma. Dessa sparar som knöl i källaren varje år och planterar till våren. Den gula blomman med brun mitt är Sommarrudbeckia (tror jag). Jag tackar kommunen för dessa då jag stal frö från lådorna utsatta i byn för 3 år sedan. Sommarrudbeckia klarar tydligen vinten här (zon 3) för de står i en urna ute under vintern eller så självsår de sig i samma bytta från år till år.

Min frilandhibiskus har även den börjat blomma. är så kul att kolla in humlorna som glatt rullar runt i dem och kommer ut gula av pollen. Ibland kan det vara svårt att få knopparna att slå ut. Min mor hade det problemet men det beror oftast på att de är mycket näringskrävande, så gödsla och gödsla under sommaren när knopparna bildas.

Något som humlor och bin också älskar är kransveronikor. Mina är snart överblommade men jag klipper inte av dem förren till hösten även om de inte är så vackra. Finns alltid någon liten blomma som humlorna sitter i. Den lilarosa är sorten 'Fascination' och den vita 'Album'.

Det som även får återkomma som frösådd nästa år (som var nytt för i år) är Citronskära/Gullskära 'Cosmos sulphureus'. En släkting till rosenskära men dessa gyllengula ihop med Anisisop var ju jättesnyggt

Och så en liten bild på några av pelargonerna. De har nu änligen gått upp i riktigt flor så man får njuta så mycket det går innan hösten är här. Mina 3 byxfickepelargoner (se den 14/6) står i knopp alla 3 så jag återkommer med bilder på dem. En har redan blommat med en stängel men det blev ingen bra bild på den då.

22/6 - Midsommar...Epiphyllum

Så äntligen första blomningen av min bladkaktus Epiphyllum 'Clarence Wright'. Kaktusen är satt från ett blad för 4 år sedan och övervintrar snällt i min källare. I år satte hon 16 knoppar men tyvärr orkade hon bara fram med 6 stycken resten föll av. De två första blommorna slog ut snabbt ikväll. Bilderna är tagna med 2 timmars mellanrum. Blommorna är 17 cm i diameter!! och luktar himmelskt, hela verandan doftar. Doften är något mellan lime/citron och parfymigt.

14/6 - Byxfickepelargoner

Förra året 2021 var ett tungt år då jag 2020 hade COVID därefter kvardröjande problem. Först nu har det börjat vända och luktsinnet börjar så smått återkomma. På grund av detta blev det även kaos med blommor och hemsida. Mina egna framtagna fuchsior och många pellar dog vinterdöden och inga ny pellisar blev sådda. De blommor som överlevt kom ut jättesent om alls. Dessutom hade jag bilder på några av fuchsiorna som trots allt blommade så fint 2021 men naturligtvis rasade hårdisken. Pavilion Princess var överdådig med blommor, vilken fuchsia!

I år startade jag lugnt och pö om pö lyftes blommorna ut och fick ny jord. Jag var deppig över att jag inte fått/orkat med att ta frö ifjol men när jag stoppade handen i fickan på mina trädgårdsbyxor hittade jag 3 st jag tydligen plockat? förra hösten och sedan helt glömt bort.

Jag satte ned fröna och alla kom upp! Pelargonfrön skall helst sättas så färska som möjligt då de blir kinkiga annars, så där hade jag tur.

Det märkliga var att jag hade tvättat dessa byxor i höstas när säsongen var över!!

Plantorna är inte stora för det har varit en kall vår, men nummer 2202 har redan knopp. Blir de fina och något att spara på ska de få namn som "VIA", "Ariel" eller "Grumme"

Liten med knopp

1/5 - Köpta fuchsior

Jag har beställt lite nya fuchsia-sticklingar då det blivit lite tomt i vinter.

Beställde (som vanligt) från Greendream

Jag har försökt få tag i "Checkerboard" i flera år nu men den är alltid slut överallt. Greendream hade den men när sticklingarna kom var jag tydligen sist i orderkön på den så den var slut...igen! Bahh.. men jag ger inte upp, den är ett måste.

Sorterna jag valde var:

  • Bicentennial - Häng, Blommor medium, semidubbla, ljusorange tub, ljusorange foder och fläckig magenta/orange kjol Bild extern sida
  • Impala - Halvhäng, Blommor stora dubbla, grönvitrosa tub, ljusrosa foder och rosa kjol Bild extern sida
  • Stijnie van den Brink - Häng, Blommor medium, dubbla, magentarosa tub, magentarosa foder och vit kjol Bild extern sida
  • Quasar - Häng, Blommor stora dubbla, vit tub, vitt foder med grön spets och lavendelblå kjol Bild extern sida
  • D.D.F.G.G - Halvhäng, Blommor stora, dubbla, svagt rosavit tub, vitrosa med grön tipp foder och fläckig starkrosa och mörklila kjol Bild extern sida