Hobby nummer två - att måla

När började intresset?

Jag har alltid sedan barnsben gillat att sätta färg på papper. Många i familjen på mors sida är konstnärliga och vi har alltid undrat varifrån detta kommer. Till saken hör att jag började med släktforskning för ett antal år sedan och ibland alla drängar, pigor, bönder och båtsmän fann jag plötsligt att min morfars mormors mors bror är den kände folklivsmålaren Bengt Nordenberg. Otroligt roligt fynd! Kanske det har trillat ned några gener i arvsanlagen

Olja

Jag målar mestadels i olja (just nu). Färgerna jag använt är dels oljefärgen Winsor & Newton Artisan vattenlöslig, vilken jag började med. Problemet är att om man målar i lager måste denna färg torka flera dagar t.o.m. veckor beroende på hur tjockt man målar och innan man målar vidare om man inte ska måla vått i vått. Jag köpte då Winsor & Newton Griffin Alkyd Oil istället. Den torkar (för min del) på ett dygn och det passar mig ypperligt. Den vattenlösliga är bra då den inte kräver samma tråkiga procedur när man tvättar penslarna och de torkar inte in på samma sätt och gillar man inte lösningsmedel så är denna färg jättebra. Dock så finns det numera luktfria lösningsmedel som jag använder till griffin. Tyvärr finns inte Griffin att få tag på i Sverige så jag får beställa från England.

Akvarell

Jag har bara målat några enstaka med akvarell. Jag kommer inte riktigt överens med tekniken. Jag gillar måla mer verklighetstroget och det är svårt att få till så bra som med olja. Färgen jag har och använder är ShinHan PWC Premium och olika papper som Saunders Waterford, Arches, Canson Heritage 100% bomull.

Akryl

Akryl använder jag bara till att blocka in de tavlorna jag ska måla med olja. Med blocka in menar jag att man målar motivet med nårgolunda färgsättning så man slipper börja på vit bakgrund. Akrylen torkar jättesnabbt och så blir det lättare att börja måla med oljan.

Duk/Papper/Pannå

Jag målar sällan på duk utan använder mest canvas grängat oljeblock köpt i A3 format. Det är sidolimmade pappersark för just oljemålning precis som det finns block för akvarellmålning. Pappret kan man klippa/skära i mindre bitar om man vill och jag tycker det är mer hanterbart än kilramar med duk. Dessutom tycker jag om att rama in med glas vilket ger bilden ett bättre uttryck och även målningen mer skydd. Vill jag ha större gör jag egna paneler med MDF som jag sågar till och grundar 3 gånger med vit färg och slipar emellan.

Tavlor

Brygga i dimma 30x40 (olja)

Kira i snö 40x30 (olja)

The eye 20x30 (olja)

Sol och Regn 30x30 (olja)

Korpmorgon 40x40 (olja)

Papereye 20x30 (olja)

Stig 30x30 (olja)

Björk 14x10 (akvarell)

Vintersjö 22x16 (akvarell)