Arkivet 2008

5/11 - Nu har jag hittat den ultimata krukan för mina hoyor!

Apropå självvattnande krukor eller bättre benämning, långtidsvattnande krukor, så satt jag och surfade igenom nätet för ett tag sedan och hittade en hemsida med toppenkrukor. Se Livley Living

  • De är billiga Tummen upp
  • De är gjorda så du kan ha dem som både inner- och ytterkrukor Tummen upp
  • De finns oxå i bra storlekar, 12, 15 och 19 cm/diameter i överkant Tummen upp

Normalt sett brukar sådana byttor ta alldeles för stor plats på fönsterbänkarna. Speciellt för oss samlare! Lively-krukorna säljs även hos Plantagen men om man har en bit att köra(som jag har) för att komma dit så är denna hemsidan grejt. Kärlen finns i flera olika färger. De frostade är dessutom bra till okidéer, då luftrötternabehöver ljus.

Krukorna är framtagna av Jesper Ericsson i en designtävling. Ehum...ja jag lyckades inhandla de sista av 12cm storlekarna...*harklar*
Klicka på bilden för att komma dit...

Nu har jag något att sätta både pellar och min nyfunna samlarmani i, HOYOR:na, som jag detta året lyckats inhandla 40 st av xD....ehh... ...hmmm... är man sjuklig or what!?

21/10 - Allt är till för att provas!

Ska testa en ny sak här i vinter. Jag har en miniatyr-stickling i ett av fönsten och jag satte den i en mindre smal hög mugg för att den skulle nå upp och få mer ljus. I bottnen samlades det vatten som en liten reservoar och jag såg att denna lilla mådde väldigt bra. Så nu har jag istället för att ställa samtliga pellarna på krukfat utan ytterkruka, så låter jag några få en tätslutande plastburk i botten. Krukbottnen ska prexis passa in i toppen av plastburken. Plastburken ska innehålla vatten, men nivån får inte nå upp till botten av innekrukan. Blir lite som en självvattnande kruka och jag behöver inte vattna lika ofta d.v.s nästan aldrig. Istället så driver avdunstningen vattnet uppåt i lagom mängd från den undre plastbehållaren. Vi får se hur detta artar sig. Det kanske blir jättebra.

Gott och bra med creméfraîche. Bara att fylla på lite emellanåt... ehhh ja... med vatten... INTE creméfraîche >.<

Här har rötterna dragit sig nedåt(efter endast en vecka) och det slipper bli vått om stammen. Man ser hur vattenimman fuktar krukbottnen.

6/10 - Fröer, fröer och åter fröer...

Roligt värre i år då jag lyckats med pollineringen av mina pellar. I fjol ville det sig inte alls... Ännu roligare blir det att så fröerna och sedan vänta på resultatet. Roligast av allt en sak som hände häromdagen när jag höll på att sortera fröerna och lagt en del av dem i små prydliga högar på köksbordet för de skulle numreras, få far- och mornamn och packas, så kom min lille söte 2,5-åring in. I ett nafs hade han samlat in dessa fröhögar i sina små knubbiga svettiga händer och sa: -Titta mamma...säp(skräp)

Ja..ja...mamma får skylla sig själv... blandade frön...ehum... De får bli av okänt ursprung nu då när jag inte har en ANING om vilka som är vilka...

11/9 - Meeen är det höst reeedan!?

Jag begriper inte vart dessa somrar tar vägen egentligen. Jaha bara till att fundera ut vart jag skall placera pelargonerna som ska in...*funderar* hmmm...behöver mer utrymme...typ i herrgårdsstorlek

Nu har jag iaf uppdaterat sidan med lite fler bilder. Blev 18 pellar till totalt i år...häärligt!!

15/6 - Pelargondag i Kärrasand

Japp...Nu har man varit på årets första inköpsdag. Det blev "några" stycken. Bilder på dessa kommer att läggas ut på bildsidan inom snar framtid.

Dagen var tyvärr både blåsig och kall, så man undrar ju vart sommaren tog vägen??? Bilderna blev inte riktigt så bra som jag ville, för jag fick för mig att prova kameran i mobilen. Försent insåg jag att det hade varit bättre med den vanliga digitalkameran...men men, nu vet man det

Lite bilder från utställningen

Utställnings exemplar av Odensjö Cinderella och Odensjö Nocturne.

Sällskapet Pelargonglädjen informerar

Odensjö Carissima

Karin Lundh Hansen sålde av sina ståtliga plantor.

Johns Växtservice (från Backaryd norr om Ronneby i Blekinge) var närvarande med många fina plantor.

Johanna från Fagras Trädgård sålde av sina pelargoner.

Veine Arvidsson en hemmaodlare som erbjöd sina plantor till försäljning, varav de flesta var fuchsior.

Monica Birgersson från Odensjö handelsträdgård medverkade.

Sunstar Salmon

Mitt inköp denna dag...

10/4 - Sååå...

Nu har det iaf börjat på att arta sig i fönstren. Pellarna är omplanterade...sticklingar tagna och alla verkar trivas fint. Mofars gräddnos och Morfars stora röda har redan knoppar. Även en egen förädlad frösådd planta från 2006 knoppas fint.

Och så de nya inköpen av sticklingar via nätet. Några är sorter som jag redan haft men som tyvärr "avlidit". De övriga ses på bildsidan, fast bild får vänta tills de är stora nog att blomma.

Hmmmm...jag har oxå drabbats av en sjukdom. Hoyanojja kallas den visst. Så nu blir det ännu trängre i fönstren. Till hoyor(porslinsblommor) används spagnum-mossa att rota sticklingarna i och jag har även prövat detta till pelargonerna. Vattnet håller sig fräscht och rotningen går fortare Ett tips värt att föra vidare till Er övriga pellis fantaster kanske?

24/2 - Nytt år och nya förväntningar...

Snälla våren, var är du? Ja nu börjar den riktigt kritiska tiden för pellarna. Men trots all så verkar de klara sig relativt bra än. Ehhh..ta i trä. Men å andra sidan måste några få gå åt, för annars har jag ju ingen plats för några nya. Hmmmm...håööer kvar den tanken som tröst...


Tillbaka till Arkivsidan