Arkivet 2019

21/9 - Hösten är här och blommorna åker in

Hösten är bitterljuv. Skönt med lite vila från trädgården men samtidigt väldigt ledsamt. Jag är en av dem som inte kan njuta av höst och vinter.... jag avskyr den tiden!

Innan pelargonerna tas in gås de igenom, kruka för kruka. Ovanjorden rensas bort och en del får lite ny jord ovanpå. Jag repar även bort ordentligt mycket av bladen nedifrån jorden och upp och klipper även av vissa grenar. Bladen som inte får tillräckligt med ljus kommer ändå att trilla av senare och på så vis slipper jag städa bort hela tiden. Vissna blad och annat skräp i krukorna kan generera sjukdomar. Jag sätter påse på varje kruka även om jag har stora brickor under. Skulle någon av pelargonerna få någon sjukdom så sprider det sig inte via krukbotten. Sjukdomar som sprids på detta sätt visar sig inte förren i princip alla på samma bricka är smittad och det vill jag undvika.

Förutom att jag fyller källaren så är det pelargoner uppe i nästan alla fönstren. Dessa får ha bladen kvar och klipps ej ned. Min förvaring är inte den snyggaste men den är funktionell. Har även gjort egna LED lampor som ger bra med ljus.

Nedan några av borden

17/8 - Nya egna! Spännande tid!

I år har jag 10 nya frösatta som pollinerats sommaren 2018. Nr 1802 fick toppröta i blöta vädret och jag fick klippa ner bebisen så denna lär inte blomma i år. Nio av tio har i alla fall blommat.

Första ut i år att blomma 1801, en av de som såg lovande ut med fint kraftigt, buskigt växtsätt, mörkgröna blad med mörkare zon. Kraftiga blomknoppar med ca 30 knoppar i varje stängel har nu slagit ut... *PAUS* :/

Det blev nog den fulaste blomman jag någonsin sett!! :/

Enkel orange-aprikos-vit spräcklig skrynkliga ojämna blommor. Ser ut som om någon stänkt klorin på den och klämt ihop dem...hahaha Jaja, vi får låta den gå en stund till. Jag vet ju att fröbarnen kan ändra sig drastiskt framförallt efter något/några år.

Jomen se där! Räckte med någon vecka. Hon blev lite finare när hon fått sol och slagit ut mer. Det roliga är att alla knoppar ser lik fula ut innan de slagit ut riktigt på denna. Som en fjäril som kommer ur puppan.

1801 - Nr ett ut i år

FulingenFullt utslagen

Nästa ut är nr 1808, ytterligare en med fint, kraftigt växtsätt och med krispiga blad utan zon. Blomman är lik Syngentas 'Americana White Splash'. Den har jag inte haft (fotot i galleriet är min mors blomma) men det kan vara en annan Syngenta, 'Calliope large rose mega splash' inblandad. Möjligtvis är det min egna Swingtown Dot som är frömoder. 1808 får absolut vara kvar då blommorna är söta och enormt stora och den kan ge ett fint underlag till ytterligare förädling. Blommorna ljusnade lite ute i solen.

1808 - Nr två ut i år

Söt

Nummer 3 ut i år är nr 1806. Lik 1808 men med mer rosa blomma. bladen är inte lika krispiga men samma mellangröna färg och utan zon. Massivt stora blommor på dessa två.

1806 - Nr tre ut i år

Söt nr 2

Nummer 4 ut i år är nr 1809. En vit! Jag höll tummarna för att hon skulle vara stabilt vit d.v.s INTE rodna i solen. Vita är underbara som underlag vid förädling och dessutom snygga! Blomman har 5 kronblad (enkel) men det finns vissa med 6-7 kronblad. Vi får se om hon bestämmer sig för att vara enkel eller halvdubbel. Långa kraftiga blomstänglar. Nytillväxt från basen men delar sig även fint. Mellangröna blad med tydlig grön zon.

Lät henne gå i full sol några veckor och JAPP hon är stabilt vit :/

1809 - Nr fyra ut i år

Vit!

Nummer 5 ut i år är nr 1802. Detta blev en äggskal, lax/persiko med orangeröda prickar och stänk. Lite mindre plantstorlek med mellangröna blad med tydlig brun zon. Väldigt trevligt bladverk.

Hade gärna haft mer orange i blomman. Denna är lite för vanlig...

1802 - Nr fem ut i år

Vit!

Nummer 6 ut i år är nr 1810. En kall babyrosa enkel blomma med svag vit center på övre två kronbladen. Mellangrönt bladverk med grön zon. Liten kompakt och grenar sig bra. Gillar färgen på blomman.

1810 - Nr sex ut i år

Babyrosa

Nummer 7 ut i år är nr 1805. Ytterligare en enkel rosa, denna dock mer mörkrosa/cerise med vitt på övre kronblad. Leamingtonbebis? Mellangrönt bladverk med tydlig brun zon. Liten kompakt och grenar sig bra. Blommrik!

1805 - Nr sex ut i år

Prickig

Nummer 8 ut i år är nr 1804. Enda stjärnpelargonen i gruppen. Såg ut att bli en "vanlig" rödfläckig äggskalsstjärna vilket jag redan har. Kan ju aldrig låta bli att kika i knopparna även fast jag vet att blomman inte visar sitt rätta jag förren senare. Nyfiken så jag spricker och blir som en barnunge!

15/9 slog hon ut. Den blev en enkel orange/persikofärgad med orangeröda prickar och stänk! Fiiin! Bladverket är mellangrönt med tydlig bred brun zon. Här är troligtvis "Fairy Fantasy" och "Noo How" inblandad.

Prick nr 2

Nummer 9 ut i år är nr 1807. NÄSTAN, en rosenknopp. Hon har dock både pistill och ståndare så hon räknas 'bara' som dubbel. Vit med rosa tint. Nu tog sommaren slut så jag fick inte se hur hon ev. ändrar färg i full sol.

Liten hårt knuten blomklase. Mellangröna blad utan tydlig zon. Kraftig och stor planta, delar sig och med nytillväxt vid basen.

Nästan rosen

10/8 - Nya hemsidan äntligen klar.

Så äntligen har Fått tummarna ur och gjort om min hemsida. Nu blir det lättare att se den på olika enheter som telefon, dator och platta. Det var lite drygt med att editera om och flytta hundratals bilder och jag är inte klar än och det fattas många bilder i galleriet men kommer fylla på efterhand både med nytt och med gammalt.