Aktuellt 2020

2/9 - Egna Fuchsior

Förra året fick jag för mig att prova så egenpollinerade fuchsior. Valde pollinera mellan en välväxande, tidigt blommande hängfuchsia med stora enkla blommor och en häng med mörkt lavendelblå kjol och dubbla blommor. En färg jag är mycket förtjust i men som ofta är dåliga på att grena sig och dessutom svåra att övervintra.

När bäret mognat tog jag in och lade det på tork och i november så pillade jag ut de ytterst små fröna och satte. Jag har ett akvarium med grus i botten som jag använder som barnkammare. Där kan jag vattna underifrån och dessutom är luftfuktigheten högre vilket gynnar bebisar. De får även bra belysning däri och 10 stycken tittade upp. Någon tog bara en vecka på sig medans andra tog över en månad. När det var dags att plantera om hade antalet minskat till 5 st och sedan tynade ännu en bort.

I maj 2020 såg de inte mycket ut för världen, men skam den som ger sig!

Nu 4 månader senare väntar jag bara på att den sista ska visa sina blommor. Allihop har blivit mycket välgrenade och kastar fram knoppar. 1901 och 1905 är halvhäng medans de två övriga är häng. 1902 var först ut med blommor redan i början av juli och denna visade sig grenvillig redan som liten. Nu hoppas jag att även nr 1905 hinner komma med knopp och visa färg innan vintern.

9/4 - Fuchsia

Omplanteringar av pelargoner och fuchsia har varit igång ett tag nu. Jag har även hunnit beställa lite nya fuchsia-sticklingar *paus* JAA...jag veeet...jag skulle inte ha fler men vad gör man när vårkänslorna gör sig påminda.

Beställde från Greendream, ett enmansföretag i östra Blekinge med jättefina stora sticklingar.

Sorterna jag valde var:
  • Nordseebrandung - Upprättväxande, Blommor medium, semidubbla, vit tub, rosa foder och mörkt rosaröd kjol Bild extern sida
  • De Burghof - Upprättväxande, Blommor stora dubbla, vit tub, vitt foder och lavendelblå/rosa kjol Bild extern sida
  • Paul Schats - Upprättväxande, Blommor dubbla, mörkt rosaröd, foder samma som tub och mörkröd kjol Bild extern sida
  • Waldis Aquamarin - Upprättväxande, Blommor dubbla, vit tub, vitt foder och lavendelblå kjol Bild extern sida
  • Marchke - Häng, Blommor dubbla, rosa tub, rosa foder och mörktviolett nästan svart kjol Bild extern sida
  • Pavilion Princess - Halvhäng, Blommor enkla, ljusrosa tub, ljusrosa långt foder och lavendelrosa liten kjol Bild extern sida
  • More Applause - Halvhäng, Blommor dubbla, vitgrön tub, vitrosa foder och mörkare rosa kjol Bild extern sida
  • Lady in Grey - Häng, Blommor dubbla, vitgrön tub, vitrosa foder och ljust lavendelrosa kjol Bild extern sida
  • Alfred Fuhrmann - Häng, Blommor dubbla, rosa tub, ljusrosagrönt foder och rosa kjul med tint av blått Bild extern sida
  • Aphaia - Upprättväxande, Blommor dubbla, vit tub, vitt foder med rosa tipp och lavendelrosa liten kjol Bild extern sida

15/3 - Omplantering

Det är just vid denna tiden man faktiskt undrar om man har något fel i huvudet...på riktigt... Flera hundra pelargoner, fuchsior och andra övervintrade som ska ha ny jord. Och nä, det är INTE ett företag man driver, fast man kan tro det. Jord ska köpas hem, blandas med lite andra godsaker som även det ska tas in och nedför trappor till källaren. Omplanteringskrukor skall desinficeras (inte bara de små). Det ska ansas klippas och sticklas. Jisssessss! Sedan ska man hitta plats till allt innan man kan sätta ut det på grund av frostrisk sådär fram in i halva maj... Fick till och med stopp i vasken i köket pga tvätt av krukor så då blev det till att leka rörmokare också.

Inte nog med jobbet med omplanteringar, jag lyckades få vita flygare (eller mjöllöss som de också heter) på mina fuchsior i år. Gör ju inget om man inte vill ta sticklingar då man klipper kraftigt i dem så det bara blir ved kvar, tvättar de kala grenarna och byter jord.

Jag ville dock ha några sticklingar och fick fundera på hur jag skulle göra. Fuchsiors blad är nämligen känsliga för både såpsprit och neemolja så det gick bort, däremot kom jag på ett annat bra sätt för att få bort buset från bladen. Jag satte helt sonika de små sticklingarna i såpvatten med bladen (toppen) under vatten över natten. Då drunknade äggen som var på undersidan och när jag sedan vände dem för att rotas i vatten höll jag koll dagligen så att inga överlevt och började kläckas. De sattes naturligtvis även i annat utrymme. Ve den som ger sig.