Galleri
Välj viket galleri du vill titta på
Lite om pelargonsläktet
Pelargonen har fått sitt namn på grund av fröställningarnas utseende som ser ut som storknäbbar 'pelargos' på latin. Pelargonerna började säljas redan på 1700-talet främst i England, Tyskland och Frankrike. Den köptes framförallt av människor i de högre stånden och blev inte vanlig hos svensk allmoge förren senare på 1800-talet. Som många vet så har växten aromatiska oljor i bladen och användes med all säkerhet som dåtidens doftblock.
Pelargoner finns som rena arter (vilda), primärhybrider (korsning mellan 2 rena arter) och hybrider (korsning mellan 2 hybrider, eller primärhybrid och art, eller 2 olika primärhybrider.
Något som många tycker är krångligt att reda ut är 'sport' och 'revertering' och nu menar jag inte gymnastik. Revertering(tillbakagång) brukar oftast ske på s.k. sporter men kan även ske med övriga hybrider. En sport är då en del av plantan blad, blomma, växtsätt plötslig skiljer sig från resterande planta. Detta kan bero på virus/bakterier eller en skada som muterar generna. Om en sport är bra så tas den tillvara genom stickling och drivs upp till en egen planta. Det finns flera av dessa sporter i handeln idag t. ex. tulpanpelargonen Carmen Andrea, zonalen Mr Wren eller specialaren Mallorca m.fl. Alla dessa är lite ostabila där blomman har en tendens att revertera. De dekorativa med flera färger på bladen brukar även de revertera och det vita försvinna för att sedan bara ge gröna blad med zon. Vill man behålla den trefärgade får man bryta bort den del som blivit endast grön.
På blomspråket betyder att ge bort en pelargon 'Jag skulle bli glad om du vill bli min vän'
Att inte förglömma Hoyasläktet
Hoyor växer vilt i Östra Asien och Australien. De flesta vi odlar och samlar på är arter men fler och fler korsningar tas fram. Hoya är namngiven efter Thomas Hoy (~1750-1822), en trädgårdsmästare som var verksam hos hertigen av Northumberland i England.
Hoya kom till Sverige i slutet på 1800-talet och många minns mormors porslinsblomma som stod i fönstret och doftade så man fick huvudvärk. Det var Hoya carnosa som på den tiden var vanlig. Nu upptäcker fler och fler hur många sorter det finns och den genetiska samlarmanin startar. Det finns t.o.m. sorter som man kan få tag i som ännu inte artats och fått sitt korrekta namn. Dessa anges med förkortning i namnen som sp.= species(vildart), aff. = affinis(liknar men oklar genus), men det finns även cv. = cultivar(framtagen hybrid). PNG ses ofta och det är en förkortning av Papua New Guinea där många arter hittats. De flesta hoyor som hittats namnges efter den som funnit exemplaret och namnet 'latiniseras' t.ex. Hoya nyhuusiae som samlats in på Borneo av Torill Nyhuus, hoyasällskapets ordförande. De brukar får även namn efter utseende eller växtplats.
blabla