Min trädgård och annat skoj
En kort historia om min trädgård
2014 blev jag husägare för första gången efter att ha bott i lägenhet hela mitt vuxna liv. Till huset kom en mindre trädgård på 800kvm. Trädgården hade varit övergiven ett antal år och både den och huset behövde lite kärlek. I trädgården fanns inte mycket blommor att tala om. 4 eländiga rosor och två magra pioner. Buskar och frukträd fanns men även dem skrek efter gödning och ansning. Först fick jag dock lägga handen på huset byggt 1945. Gediget och stadigt men fönstren fick skrapas kittas och målas om. Grunden behövde ny färg och verandan målade jag både ut- och invändigt och en stolpe behövde bytas ut. I källaren på 64kvm ordnade jag med en stor tvättstuga och ett rum för vinterförvaring med växter. Där är även min nya snickerboa. Nedan en bild på verandan före och efter.
En bild på vinterförvaring i källaren från 2015. Kan meddela att jag nu(2019) har fler hyllor på väggen och ytterligare ett rum med bord
Som tur är har jag en hästägande svägerska så gödsel fanns det massor av. Nedan bild på en av rabatterna med en av rosorna och risiga höstaster (tog bort och flyttade några längre bak in mot väggen). Bilden visar 2014 och 2017. Tänk vad lite skit kan göra!
Till huset tillhör även sjövatten vilket även det hjälper till. Mer näring och nyttigare än vattnet från kranen.
När jag ansade en hörna med paradisträd och hassel hittade jag en gömd rabatt. Där fanns några klena funkia och hasselört. Jag lade några ölandsstenar för att avgränsa och fyllde på med lite andra skuggtåliga lundväxter och vårlök och nu har där blivit riktigt fint.
På framsidan av verandan i sydöstläge fanns två pionbuskar på vadera sida och en klen rosbuske 'Flammentanz' i mitten. Samma sort som står vid uppfarten. Denna tog jag sonika bort och har provat mig fram med olika perenner. Pionerna har blivit jättestora och är större än på denna bild från 2016. Jag vill ha perenner som lockar insekter och köper ofta från bl a Vivara och odla.nu. Det snygga lila kantväxten är timjan från en kruka jag köpt i mataffären för 2014. Den har jag klippt och delat och stuckit ned lite varstans. Gillar den verkligen och det gör humlorna också. Jag hittade även en gulbladig oregano som nu finns lite varstans i trädgården. Den är härdig hos mig och stortrivs. Snygg kontrast mot timjanen. Där står också en salvia som även den är köpt i matbutik. Den har blivit en stor buske och jag måste klippa i den varje år.
Husets gavel på norrsidan har både buskar och gräs fått gödning och ansning i några år. Buskarna består av rosenprakttry 'Fliis Purpureis', pärlbuske av någon sort, paradisbuske'Kolkwitzia amabilis' och en rhododendron.
Här fanns även en relativt nybyggd trädgårdsbod som jag dekorerar om somrarna med pelargoner och fuchsior. Det enda jag byggde till här var en ramp så man slipper lyfta tunga saker ut och in. Enkla pallar målade i vitt fungerar fint som blombord.
Fröer i massor
Varje år sätter jag som standard alltid frö från ringblomma, rosenskära och krasse. Utöver dessa provar jag lite olika andra sorter. Riddarsporre gick inte alls. Inte för att de inte kom upp men för att de blev uppätna av alla mördarsniglar Jag fick köpa större plantor för att öht få några och dessa måste jag skydda med en stor spann med uppklippt botten på vårkanten tills de blivit minst 30cm höga. Nedan indiankrasse 'Empress of india'
Sommarrudbeckia försår jag inte inne, utan jag sprider ut frön i oktober november så kommer de upp tidig vår när de känner att det är dags. Ska även göra detta med min dill. Den jag sätter samma år äter sniglarna upp. Den enda ynka dillkvist som klarat sig hittills var en självsådd från året innan som jag flyttade tidigt på våren. Sniglarna gillar inte när dillen blivit stor. Ska även prova sprida lite annueller på hösten och se om det fungerar bättre mot snigelangrepp. Nedan en rubeckia som verkligen trivs bland mina ölandsstenar i full sol vid ingången till verandan.
Lök av alla de slag
Lökar är ofta dyrt att köpa. Jag vill gärna tipsa om Lidl som frampå våren har lökar till superpriser att köpa. Förutom att det är humana priser så hittar man lite ovanligare sorter. Nedan en bild på en lilja jag köpte 2016. Lökarna satte jag ned för att testa då jag inte trodde att det skulle bli något av dem. Blev inget första året, men året efter dök de upp i sin prakt, och vilken doft!! 2018 blev de ännu högre, hela 1,5 meter och blommor som är 25-30cm stora. Hela villaområdet doftar parfym på kvällarna. Underbart! Jag har tyvärr tappat bort namnlappen och jag trodde först att det var kungslilja, blommorna stämmer men bladen är alldeles för breda. Härdiga är de också för jag tar inte upp dem inför vintern.
Några tulpaner från Lidl
Rosor
När jag flyttade in i mitt hus så fanns i trädgården 3 olika rosor. En vet jag är 'Flammentanz' men de andra två har jag ingen aning om. Snygga är de i alla fall. Jag har sedan inflytt snöat in på Austinrosor och köpt diverse sorter. De har blommor som liknar gammeldags rosor med underbar doft och utseende men de är tåligare mot sjukdomar och ofta remonterande (blommar mer än en gång). Den jag tyckt varit bäst är 'Leander', stor och tålig, 'Crown pricess Margareta', tålig och god doft, 'Munstead Wood', underbar mörkröd färg och underbar doft. Jag fastnade även för en Kordes® ros, 'Aloha' som inhandlades 2017. Den har jag vid ingången till verandan och är nu 2019 upp på taket!
Jag har även sticklat fram en ny planta av Austin rosen 'Constance Spry'. Den har jag nu planterat om och ska få klättra på väggen utanför mitt köksfönster.
Klätterros Kordes 'Aloha'. Bild till höger 5 år gammal 2023
Okänd rosa, fanns i trädgården när jag flyttade hit. Stor!
Okänd röd, fanns i trädgården när jag flyttade hit. Otroligt vacker!
'Leander' (David Austin)
'Pat Austin' (David Austin)
Söt enkel klätterros med (ehum) glömt namn, köpt på Lidl.
'Flammentanz', fanns i trädgården när jag flyttade hit.
Lite perenner i min trädgård
Något av de första jag köpte till trädgården var sorter ur alunrotsläktet. Älskar dessa blad i olika färger och de trivs utan för stor omsorg. Släktet består av Alunrot(Heuchera) och Spetsmössa (Tiarella) samt korsningen dem emellan - klockvippa (Heucherella)
På bild Heuchera Green Spice, Lime Rickey, Fire chef, Heucherella Solar Eclipse och ensam på en av bilderna den läckra Midnight rose, med mörkt vinfärgade blad med rosa fläckar!
Kantat runt buskar med ölandsten och fixat undervegetation med bland annat funkia, 'Fire and Ice' i kruka, t.v 'Francee', t.h 'Patriot' en klockvippa 'Solar Eclipse och Anisisop 'Blue Fortune'. Funkiorna/hostorna var bara små sticklingar men har tagit sig bra nu(2019) efter 2 år. Jag hittade även en frösådd Kaukasisk förgätmigej som jag planterade och ytterligare några små funkior men dessa har jag glömt namnet på.
Jag har fått tag i lite ovanliga blommor. De såldes som Malva med sortnamn 'Parkfrieden' (ljusrosa dubbel) och 'Parkallee' (gul dubbel). Olika bud gäller om det är en Malva eller Alcea rosea(stockros). Dock är det ingetdera då det är en egen framtagen korsning x Alcalthaea suffrutescens. Den togs fram i Ungern redan 1953 av en professor Zoltan Kovats och spreds sedan till Öst Tyskland och förökades och blev tillgänglig till försäljning på 1990-talet. Kovats ville få fram en stockros som var resistent mot stockrosrost(Puccinia malvacearum). Detta lyckades han med genom att korsa vanlig stockros (Alcea rosea) med vild läkemalva (Althaea officinalis). Plantan bildar inga frön så enda sättet att föröka är genom sticklingar.
Nedan två vackra perenner, en som blommar hela sommaren och en som visar sin prakt i september. Grekvädd (Knautia macedonica) och höstanemon (Anemone hupehensis). Eller nej jag ljuger. Höstanemoner står i min mors trädgård, massor, i stora vackra sjok. Hos mig VILL de helt enkelt inte. Jag har provat köpa från haaandelsträdgååård, sätta frööö och dela plantooor från min mor... men nääää! Men jag ger INTE upp, jag vägrar!
Nedan några perenner som jag satt sedan 2014
- Axveronika/Axärenpris (Veronica Spicata) art
- Axveronika (Veronica Spicata) 'Ulster Blue Dwarf'
- Axveronika (Veronica Spicata) 'Snow Pearl'
- Kransveronika (Veronicastrum virginicum) 'Fascination'
- Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) 'Jack Frost'
- Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) 'Dawsons White'
- Mjölkklocka, (Campanula lactiflora) 'Loddon Anna'
- Septembersolros (Helianthus) 'Lemon Queen'
- Spansknäva (Geranium endressi) 'Wargrave Pink'
- Spansknäva (Geranium endressi) art
- Blodnäva (Geranium sanguineum) 'Album'
- Ängsnäva (Geranium pratense) 'Summer Skies'
- Brunnäva (Geranium phaeum) 'Sambobor'
- Praktnäva (Geranium himalayense) 'Plenum'
- Praktnäva (Geranium himalayense) art
- Kungsnäva, Geranium x magnificum 'Rosemoor
- Fingerört (Potentilla) 'Vulcan'
- Fingerört (Potentilla) 'Miss Wilmott'
- Nejlikrot (Geum urbanum) 'Mrs Bradshaw'
- Blodgräs (Imperata cylindra) 'Red Baron/Rubra'
- Japanskt starr (Carex morrowii) 'Ice Dance'
- Hakonegräs (Hakonechloa acra)
- Zebragräs/Glansmiskantus (Miscanthus sinensis) 'Strictus'
- Astilbe (Astilbe x arendsii) 'Fanal'
- Daglilja (Hemerocallis) 'Pardon Me'
- Daglilja (Hemerocallis) 'Stella deOro'
- Daglilja (Hemerocallis) gul art
- Bollmåra (Phuopsis stylosa)
- Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis) 'Senior'
- Luktpion, (Pion lactiflora) 'Sarah Bernhard'
- Luktpion (Pion lactiflora) 'Red Charm'
- Luktpion (Pion lactiflora) 'Bowl of Beauty'
- Luktpion (Pion lactiflora) 'Primevera'
- Luktpion (Pion lactiflora) 'Buckeye Belle'
- Klematis (Clematis x Tidig storblommig) 'Parisienne'
- Klematis (Clematis x Tidig storblommig) 'Piilu'
- Klematis (Clematis x Tidig storblommig) 'Mrs Bateman'
- Klematis (Clematis integrifolia) 'Rooguhi'
- Klematis (Clematis integrifolia) 'Arabella'
- Klematis (Clematis atragene) 'Lemon Dream'
- Skogsklematis (Clematis vitalba) 'Paul Farges'
- Styvklematis (Clematis mandshurica) 'Mandshurica'
- Höstphlox (Phlox paniculata) 'David'
- Höstphlox (Phlox paniculata) 'Sherbert Blend'
- Höstphlox (Phlox paniculata) 'Blue Boy'
- Höstphlox (Phlox paniculata) 'Red Riding Hood'
- Borstnejlika (Dianthus barbatus) 'Onyx'
- Grekvädd (Knautia Macedonica)
- Ormöga(Omphalodes verna Moench)
- Penningblad, gulbladigt (Lysimachia nummularia) 'Goldilocks'
- Orange Sidenört(Asclepias Tuberosa)
- Alpakleja (Aquilegia Alpina)
- Akleja (Aquilegia vulgaris) 'Black Barlow'
- Akleja (Aquilegia vulgaris) flera dubbla självsådda
- Kinesisk smörboll 'Golden Queen'
- Fjäderneljlika (Dianthus plumarius) 'Flore Pleno Roseus'
- Stormhatt (Aconitum napellus) 'Album'
- Stormhatt (Aconitum carmichaelii) 'Arendsii'
- Riddarsporre (Delphinium) 'Namn?'
- Kryddsalvia (Salvia officinalis)
- Kungsmynta (Origanum vulgare)
- Backtimjan (Thymus serpyllum)
- Citrontimjan (Thymus citriodorus)
- Oregano (Origanum vulgare) 'Tumble's variety'
- Oregano (Origanum vulgare) 'Tumble's variety'
- Röllika (Achillea millefolium) 'Paprika'
- Luktaster (Aster novae-angliae) 'namn?' lila och rosa
- Kärleksört (hylotelephium telephium)
- ...
Pollinerare
Jag gillar att få in mycket insekter i min trädgård och gynna dem så mycket som möjligt. Fjärilar minskar mycket delvis på grund av dessa politiska miljöförespråkare som piskar på våra bönder och både de(bönderna), deras djur och öppna landskap med alla örter försvinner i rask takt. Otroligt kontraproduktivt av de som sägs värna miljön anser ju jag. Men genom att sätta växter som fjärilar och andra pollinerare gillar i våra trädgårdar kan man göra en egen insats.
I min trädgård har jag bland annat satt 1 kruka backtimjan (Thymus serpyllum). Det räcker nämligen med 1 kruka. Sedan 2014 har jag klippt av småtuvor och stoppat ned i rabatterna var jag velat ha dem och numera växer det flera kvadratmeter på tomten och humlor och bin älskar den. Kryddor använder jag i maten och sedan är de dekorativa ibland andra blommor i rabatterna. De behöver inte stå i en egen kryddträdgård.
Jag har även gjort hotell till våra solitärbin som är vår viktigaste pollinerare och hoppas på hjälp från dem med mina frukträd och buskar. Det behöver inte vara så avancerat utan räcker med ett vedträ som man borrar hål i med blandad storlek på mellan 3-10 mm i diameter och ca 6-7 cm djupt och hänger upp där boet är lite skyddat från regn.
Prästkrage i timjan
Gulbladig oregano 'Pink Thumbles' Origanum vulgare är också en favorit. Den har jag också delat flertalet gånger och satt tuvor där de passar in. Även denna är en favorit bland både humlor och bin.
Gulbladig timjan
Fler bra växter till pollinerare
- Frukträd och bärbuskar - vårmat för humlor och bin.
- Vårlökar som Scilla och krokus - En tidig matstation till humledrottningen
- Veronikor av alla de slag, Humlor, bin, fjärilar
- Kryddsalvia (Salvia officinalis) köp kryddan i mataffären och få en buske! Humlor och bin
- Oregano olika sorter, bl a vår inhemska Kungsmynta (Origanum vulgare), humlor och bin, torktålig
- Timjan olika sorter, humlor och bin, torktålig
- Jätteverbena (Verbena Bonarensis), fjärilar, oftast ettårig
- Kärleksört (hylotelephium telephium), värdväxt till apollofjärilens larver.
- Vädd olika sorter, gillas av fjärilar
- Purpurklätt 'Atrosanguinea' - bienn och växer där den vill. Fjärilar gillar denna!
- Fingerborgsblomma (Digitalis), OBS giftig, Humlor älskar den!
- Gamander (Teucrium chamaedrys) - kryddväxt torktålig, bin och fjärilar
- Röllika (Achillea millefolium), torktålig, många uppskattar denna
- Luktaster (Aster novae-angliae) sista matningen innan vintern och blommar sep-okt
Något jag också måste köpa(eller stickla) och få plats med i trädgården är en buddleja så jag får än fler fjärilar.
Tistelfjäril i min mors Buddleja 'Flower Power'
Köksträdgård
Jag har ingen stor odling av grönsaker men tomater brukar jag vilja ha varje säsong. Jag har anlagt 2st så kallade "no dig" land där jag gröngödslar med gräsklipp och annat jag klipper ned i trädgården. Mer om "No dig" odling kan du läsa här Garden Organic
Första åren odlade jag tomaterna på friland. Plantorna blev stora och fina men bären(ja rent botaniskt är tomater ett bär) tog tid på sig och mogna. Jag köpte en mindre billig odlingstunnel på 2x3 meter där jag placerat 4 pallkragar. Nu märker jag skillnad betydligt och jag plockar mogna tomater mycket tidigare. Den extra värmen och regn/vindskyddet hjälper till. Jag köper vare sig frö eller färdiga plantor utan sätter frön från de tomater jag köpt och tycker är godast under vintern.
Tomater är lätta att så, de är som ogräs. 2018 blev det 3 stora plantor av de tomater jag köpte som "små söta coctailtomater" och tog frö ifrån. Tur att jag bara sådde 3 plantor. Tog upp halva tunneln och fick ca 300 tomater.
I tunneln sätter jag även in sticklingar av pelargoner, fuchsia och annat jag är intresserad av att föröka. En mycket bra barnkamare.
Jag har även pallkragar vid sidan om med diverse kryddor som fransk dragon, gräslök, mynta och dill vid säsong. I en krage har jag remonterande jordgubbar.
I samma hörna finns Jostabär, Blåbär, Taggfria Björnbär 'Black Satin' och Japanska hallon - Vinhallon (Rubus phoenicolasius). I komposthörnan, under massa bråte dök plötsligt en gren med vinbärsblad upp. De doftar annorlunda än Jostabären och jag tror att det är en vinbär och förhoppningsvis svarta då jag gillar dem bäst. Eftersom jag av naturen ibland, sällan men ibland, är lat så i stället för att gräva upp och flytta så tog jag sticklingar av grenen och ska sätta dessa på annan plats. Ska bli kul och se vad det blir.
Jag är sugen på att göra en mindre täckodling men jag vet inte riktigt var jag ska anlägga den. Jag får suga på den lite till.
Dahlianojjan
Från att ha haft några lökar har jag nu köpt på några fler. Dahlior är tacksamma blommor som fyller ut trädgården. Jag har dock reält med spansk snigel så jag har mina i stora urnor eller murbrukspannar på 20 liter. Jag har även i år 2024 byggt en rabatt med 3 pallkragar på rad. dessa har jag klätt insidan med plastduk som går över kanten på utsidan. Jag har penslat brädorna plus en bit in under plasten med vattenglas som sniglarna INTE gillar. Vi får se om det räcker! Nedan några av mina dahlior...
Gula 'Pasodoble' och underbara rostiga 'Danique'
Mycket blomrika Karma Maarten Zwaan
Stora 'Floyd's och cerice kaktus 'Purple Gem'